Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Altium Designer 15 se dokončuje

Altium-Designer-logo-on-w-new-yellowSpolečnost Altium oznámila, že již finišuje práce na Altium Designeru 15. Vydání nemá přesně specifikované datum, ale podle všeho by se verze 15 mohla objevit do konce listopadu 2014. Co bude AD 15 obsahovat?

Altium pracuje na AD 15 již několik měsíců a toto úsilí již pomalu přivádí na svět své výsledky. Seznam změn není kompletní, ale již nyní je jasné, že toto vydání se zaměří na dvě oblasti. Tou první je návrh High-speed spojů na PCB, kde bude podstatným způsobem vylepšen systém určování délek signálů a to i pro složitější topologie signálů jako je větvení a přechody mezi různými vrstvami. Tato nová funkcionalita je označována jako Pin Pairs a pravidla délek se tedy nebudou orientovat podle názvů signálů jako nyní, ale podle dvou specifikovaných pinů v rámci PCB. Cílem je zvětšit přesnost délkově/fázově kompenzovaných spojů a konečně odbourat výpočty délek mimo návrhové prostředí, například pomocí tabulky v Excelu, kde tato metoda přináší nadměrnou pracnost a riziko chyb.

Druhou oblastí zaměření je dlouho opomíjené téma v návrhu PCB obecně. Jedná se o formáty výrobních dat. Altium se rozhodlo, jako člen konsorcia IPC-2581, přidat možnost generovat data právě ve formátu IPC-2581 a stejně tak v "konkurenčním" formátu Gerber X2. Oba tyto formáty jsou plně otevřené, na rozdíl od ODB++, a snaží se vyplnit mezery v domlouvání výrobního procesu PCB včetně jejího osazování a testování. Mimo standardních motivů ve vodivých vrstvách obsahují tyto formáty také informace pro vrtání, frézování, celkové rozměry desky, její výřezy, skladbu vrstev (pořadí, specifikace materiálů), soupisku součástek, osazovací údaje a elektrický netlist pro testování. Gerber X2 je přitom zpětně kompatibilní s RS-274X, takže jej nejspíše čekají světlejší zítřky. Uvidíme, jak se k novým formátům postaví výrobci PCB. 

Ben Jordan z Altia ale v komentářích pod svým blogem PCB Production File Format Wars správně poznamenal, že změna formátů je primárně na nás návrhářích, zadavatelích výroby. Musíme výrobcům důrazně naznačit, že chceme využívat lepší možnosti zadávání výroby pomocí nových formátů dat. Kdo z nás se již nesetkal s problémy, které přímo způsobilo používání starého Gerberu RS-274X (záměny vrstev, nesrovnalosti kde je obrys desky, přejmenovávání souborů podle požadavků výrobce) a oddělených dat pro osazování a vrtání (jiné jednotky osazovacích a vrtacích dat, posunutý počátek souřadnic, data z jiné verze desky). Nové formáty vytvářejí všechna data jako kompaktní blok, což by mělo všem těmto problémům předcházet. 

Změn a novinek bude však jistě daleko více. Nejspíše bude představen i nový modul pro těsnější spolupráci s mechanickými CAD systémy prostřednictvím univerzálních souborů ve formátu IDX (obousměrné předávání změn tvaru desky, pozice komponent a 3D modelu PCB se součástkami včetně motivů spojů). STEP modely pro spolupráci s mechanickým návrhem snad již budou minulostí. 

Altium Designer 15 bude hned po svém vydání dostupný ke stažení zdarma pro uživatele s aktivním Altium Subscription. Pro možnosti upgradu ze starších verzí nás kontaktujte

 

Announcement-Altium-Designer-15-low

 

Gooter Gap 2

Retry


Retry s.r.o.
Jana Babáka 11
612 00 Brno, ČR

 

 

tel: +420 549 210 082
e-mail:infoproti_spamuedatools.cz
web: www.edatools.cz